Studio Ménard Dworkind in Montreal heeft een nieuw restaurant voltooid in het Hilton-hotel van de stad, met een glazen wand aan de voorkant en gevuld met een verscheidenheid aan planten en eclectische afwerkingen.
Het restaurant, genaamd Tiramisu, “herinnert aan de Italiaanse uitbundigheid van de jaren zestig”, aldus de plaatselijke firma, die de opdracht kreeg om het 362 vierkante meter grote interieur te ontwerpen met een eetkamer, een bar, een café en een snelservicebalie.
De belangrijkste voorgevel van het gebouw bevindt zich aan de Boulevard Saint-Laurent, een van de belangrijkste commerciële verkeersaders van de stad. Grote beweegbare glaspanelen lopen langs de buitenkant van het gebouw, waardoor er veel natuurlijk licht binnenkomt en de gasten uitzicht hebben op het drukke straatbeeld.
“De ruimte baadt in natuurlijk licht van de indrukwekkende 75 meter lange, bruikbare gevel”, zegt Ménard Dworkind.
Een verscheidenheid aan reflecterende oppervlakken zoals spiegels, glas en chroom helpen het licht dat vanuit de winkelpui binnenkomt te reflecteren.
Zo is een ronde servicebalie bij de ingang bekleed met reflecterende strips.
Volgens de architecten was de beslissing om counterservice-opties bij de ingang op te nemen ingegeven door de coronaviruspandemie.
“Geactiveerd door de pandemie’s stop van binnen dineren, werd de lay-out van het restaurant heroverwogen en ontworpen om een nieuwe uitbraak te doorstaan”, legden de architecten uit.
Door al in het ontwerp rekening te houden met gemakkelijke afhaalopties, zou de aanpassing soepeler verlopen als toekomstige lockdowns zouden plaatsvinden.
De bar zit het verst terug in de ruimte. Het is bekroond met een omgekeerde piramidevorm, die is bedekt met akoestische panelen om geluiden in de grote kamer te dempen.
Ménard Dworkind bouwde dit gebied een paar treden hoger dan de rest van de ruimte, waardoor de barbezoekers een overzicht van het hele restaurant hebben.
De afwerkingen binnen de bar nemen ook een ander palet aan dan de rest van de ruimte. Het beschikt over donkere tinten, zoals notenhouten meubels en vloeren, en grijze marmeren oppervlakken.
Ménard Dworkind werkte samen met de Canadese verlichtingsstudio Lambert & Fils om aangepaste armaturen voor Tiramisu te ontwerpen, waaronder walnotenlampen die de bar verlichten, en een hanglamp die bestaat uit gestapelde metalen schijven rond een gloeilamp.
De architecten hebben door de hele zaal veel plantenbakken geplaatst, waaronder groen dat boven de bar hangt en in elke hoek van de ruimte.
Ménard Dworkind is opgericht in 2017 en wordt geleid door Guillaume Ménard en David Dworkind.
Andere horecaprojecten die het bedrijf in Montreal heeft voltooid, zijn onder meer een pizzeria die in de jaren 70 uit New York City komt, en een koffiebar met retro-accenten.
De fotografie is van David Dworkind.
Projecttegoeden:
Team: Guillaume Ménard, David Dworkind, Benjamin Lavoie-Laroche
creditSource link